…

I pressfrihetens tjänst sen 1906.

Lördagen 3 maj är Pressfrihetens dag – en viktig dag för oss som grundades för att sprida nyheter till folket. Men det fria ordet är under attack, med rekordmånga journalister dödade i konfliktzoner. Därför har vi halva priset på tidningar där delar av intäkterna går till stöd och skyddsutrustning för utsatta journalister. Här hittar du vittnesmål från några av dem, mer om hotet mot pressfriheten i världen och möjligheten att ytterligare stödja Reportrar utan gränsers arbete för en oberoende press.

Musab Saeed Al-Yassin är journalist i Syrien och jobbar bland annat för nyhetsorganisationen Balad News Network.

”Det är vårt arbete. Ändå är rädslan som griper tag i en obeskrivlig, särskilt i sådana här situationer. Man vet aldrig vem eller varifrån hotet kan komma.”

Juan Valentin Gamboa, journalist i Colombia och grundare av Jet-Set Criollo

”Det största problemet för mig för att kunna utföra mitt arbete är det konstanta hotet från väpnade grupper som slåss om kontrollen över regionen.”

Manuel Moreira, journalist i Ecuador för nyhetssajten Observador.

”En av utmaningarna i mitt dagliga jobb är att undvika att hamna i farliga situationer och bli attackerad av kriminella grupper.”

Jessica Jerreat, pressfrihetsredaktör på Voice Of America.

”Amerikanska medieorganisationer står inför stämningar, utredningar och trakasserier.”

Ignacio Gómez, reporter i Colombia och chefredaktör på nyhetsprogrammet Noricias Uno.

Jag har tvingats gå i exil tre gånger, jag har haft inbrott i min lägenhet tolv gånger, myndigheter och kriminella har stulit 27 datorer från mig – allt på grund av mitt journalistiska arbete.”

Det är kort sagt livsfarligt att vara journalist idag

Med fler krig, fler konflikter, fler auktoritära ledare och regimer samt en ökad politisering av medier har gjort att oberoende, trovärdiga nyheter blivit allt mer sällsynta. Och journalisternas jobb farligare än på mycket länge. 

Särskilt Gaza har blivit en av de dödligaste platserna för journalister. Fler än 145 journalister dödades av den israeliska militären efter den 7 oktober 2023, vilket gör Gaza till den mest farliga regionen för medier att verka i på flera år. Detta är en av de mest alarmerande utvecklingarna i det globala journalistiska landskapet, och det speglar de extrema riskerna som journalister i konfliktzoner står inför.

I dessa länder utsätts journalister för hot, fängslanden och våld i syfte att tysta kritik och begränsa det fria ordet. På andra platser, som i EU och USA, ser vi också hot mot journalisters arbete, även om dessa inte är lika fysiska som i konfliktdrabbade områden. Dock hör hot om våld, påtryckningar från politiker och trakasserier till vardagen för journalister även här. 

Samtidigt ökar risken för desinformation och propaganda, vilket ytterligare försvårar för journalister att ge världen tillgång till objektiv och trovärdig information.

Pressfriheten, en grundläggande rättighet i demokratier, är helt enkelt under mer press än på länge. 

Och allt stöd den kan få är viktigare än någonsin.

Vill du bidra till Reportrar Utan Gränsers viktiga arbete? Köp en tidning hos din Pressbyrå, eller på tidningsbutiken online den 3e maj, eller Swisha till 123 900 44 90.


En kampanj för, och av, dem som riskerar allt

Den här kampanjen syftar till att lyfta journalisterna som riskerar allt för att sätta ljus på det som göms i världens mörkaste vrår. Och den hade inte varit möjlig utan att några av dem bidragit med sina historier och, inte minst, bilder från några av de platser där de är som mest utsatta.

Vi vill därför rikta ett extra stort tack till fotograferna som gjort kampanjen möjligt, vars bilder just nu syns över hela Sverige – och förhoppningsvis bidrar till att göra deras jobb lite säkrare.

Tack Abbas Momani, Jaafar Ashtiyeh, Abed Zagout och Mohamed Asad. Här nedan ser du deras bilder tillsammans med information om var och i vilket sammahang de är tagna.

Fotograf: Abbas Momani 

En journalist flyr från tårgas under bevakning av sammandrabbningar vid en demonstration mot USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Händelsen ägde rum vid Qalandiya-checkpoint på den ockuperade Västbanken mellan Jerusalem och Ramallah, inför Internationella kvinnodagen.

Fotograf: Mohamed Asad

En journalist står intill lågorna i Gaza under Israels angrepp mot palestinier i samband med Den stora återvändomarschen – en serie protester längs gränsen mellan Gaza och Israel.

Fotograf: Abed Zagout 

Journalister samlade i Khan Yunis, Gaza, vid en begravningsceremoni för Palestine TV:s korrespondent Mohammed Abu Hatab, som dödades tillsammans med flera familjemedlemmar i ett israeliskt flyganfall. Bilden är tagen den 3 november 2023 – ett av flera exempel på hur journalister faller offer i väpnade konflikter.

Fotograf: Jaafar Ashtiyeh

Israels gränspolis drabbar samman med en fotojournalist samtidigt som en kvinna med en palestinsk flagga passerar. Bilden är tagen under en demonstration mot byggandet av en israelisk utpost nära byn Turmus Ayya och bosättningen Shilo, norr om Ramallah på den ockuperade Västbanken.

Fotograf: Abbas Momani 

Foto- och videojournalister utrustade med gasmasker försöker undkomma tårgas under sammandrabbningar med israeliska styrkor nära en checkpoint i Ramallah på den ockuperade Västbanken.