…

Lusseballen

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerdiagnos. När sjukdomen upptäcks tidigt ökar chansen för tillfrisknande radikalt. För att uppmärksamma detta och vikten av att testa sig i tid lanserar vi nu Lusseballen i alla våra butiker.

Lusseballen fungerar som en påminnelse om att testa sig i tid och är ett sätt att uppmärksamma Mustaschkampens viktiga arbete. 

Vi skulle älska om du vill hjälpa oss att nå ut med detta livsviktiga budskap! Känner du någon man över 50 år? Tipsa honom gärna om att testa sig för prostatacancer – det görs vi ett enkelt blodprov. Och vill du tipsa med extra flärd kan du sjunga Lusseballe-låten för honom. Låttexten hittar du längre ner på den här sidan.  

Mer information om fördelar och nackdelar gällande prostatatest och om prostatacancer finns på Mustaschkampens hemsida.

Testa dig i butik

Nu är testningen i butik avslutad för i år, men tack till alla som kommit och testat sig. Vilken otrolig respons vi fått! För alla er som inte hann testa er hos oss, hänvisar vi till 1177.

Lusseballen fungerar som en påminnelse om att testa sig i tid. I år under vecka 46 kan du som bor i Stockholm även testa sig på plats på Pressbyrån på Klarabergsgatan 29. Testet är ett PSA-prov som är ett blodprov i armvecket och genomförs av kvalificerad personal från Capio som sedan skickar det till Unilabs för analys. 

Öppettider för testning i butiken på Klarabergsgatan 29 är måndag-fredag 08:00-14:30.
Efter 14:30 går det bra att registrera sig till dagen efter.

Baka din egen lusseballe

Om du inte får tag på en Lusseballe i din närmsta Pressbyrånbutik, går det bra att baka egna hemma. Glöm bara inte det sista och viktigaste steget i receptet! Det gör hela skillnaden! 

LusseBalle
500g Vatten
240g Rapsolja Eko
25g Jäst
1210g Stenmalet Vetemjöl
200g Brunt Rörsocker
35g Saffranslag
10g salt

Saffranslag
1 g Hela saffranspistiller
15 g Socker
15 g Vatten
10 g Cognac

1. Sockerlagen. Koka upp socker och vatten till en sockerlag, lägg i saffranspistiller och Cognac . Låt svalna.

2. Degen. Blanda alla ingredienser i en degblandare först 2 minuter och låt efter det degen vila i ca 60 minuter. Efter det blandas degen i 6 minuter på lägsta hastigheten.

3. Baka. Dela upp degarna i 60 gram och rulla ut klubbarna och forma till lusseballar. Låt degen stå och jäsa i ca 90 minuter och baka sedan i varmluftsugn i ca 12 minuter på 200grader. Pensla de varma bullarna med rapsolja direkt när de är uttagna ur ugnen.

4. Bidra. Swisha valfri summa till mustaschkampen 9001017 för att ge ditt stöd till Mustaschkampen. 

Swisha en lusseballe

En dickpick du faktiskt vill ha! Gå in på länken HÄR för att Swisha en Lusseballe till någon du tycker om. Och är personen en man över 50 år, är det ett perfekt tillfälle att tipsa honom om att testa sig för prostatacancer!

Lusseballelåten
Melodi: Lusse Lelle
Lusseballe, lusseballe
Testa baaaaaallen före jul
Lusseballe, lusseballe
Både fröööjdefull och kul
Och när du ääääändå äter ballen
Vill vi pååååminna dig
Du som nuuuu fyllt 50 år,
om en jäääätteviktig grej
Lusseballe, lusseballe
Gör Prostatatest idaaaaa´
Det tycker vi alla, alltså både vi på Pressbyrån och Mustaschkampen, låter bra!

Kampanjperiod för Lusseballen är 13-26 november.