Rullande serieturnén

Rullande serieturnén

Ett läslustprojekt som anordnas av Pressbyrån i samarbete med En läsande klass

I år anordnade Pressbyrån, för fjärde året, Läsförståelsedagen i Almedalsbiblioteket tillsammans med En läsande klassSyftet med dagen är att belysa den bristande läsförståelsen hos svenska skolbarn. 

Rullande serieturnén presenterades som en programpunkt på Läsförståelsedagen, där författaren Martin Widmark medverkade tillsammans med hip hop-artisten Victor Marko, programledaren/artisten Behrang Miri, Lennart Schultz från Pressbyrån och Ayesha Quraishi, artist och konstnärlig ledare vid Kulturhuset Stadsteatern Vällingby.

Rullande serieturnén är en del av Vägen till läsning ett projekt med syfte att öka läslusten i Sverige. Och att steg för steg, med lusten som drivkraft, öppna dörrarna för fler människor till läsningens inspirerande värld. För oss är aldrig det viktiga vad man läser, utan att man läser.

Rullande serieturnén som vi på Pressbyrån andornar i samarbete med En läsande klass vill väcka just läslust och intresse för språk och läsning bland barn och unga i samband med höstens skolstart. Vid varje ort bjuds skolklasser med lärare in att delta.

Under Rullande serieturnén knyts serier och språk ihop med bilder och hip hop-musik på ett lustfyllt sätt. I vårt rullande seriebibliotek hittar besökarna tusentals tidningar och har möjlighet att sitta ned, läsa och leva sig in i seriernas fantasifulla värld.

Ett flertal hip hop-artister medverkar som inspiratörer till att upptäcka språk, genom sina underfundiga rim och låttexter. Många av dem har utvecklat sina egna texter genom att läsa just böcker och serier. Artisterna bjuder också på liveuppträdanden på varje ort.

Förutom en rad kända artister medverkar också serietecknaren Henrik Jonsson som bland annat har tecknat PAX-serien, Fantomen och Batman. Pedagogen/serietecknaren Lina Eriksson håller workshop i serieteckning och hip hop-artisten Victor Marko lär besökarna att rappa och skriva sina egna rim och låttexter i en kreativ musik-workshop. I Umeå och Vällingby medverkar också 101ord och här har besökaren chansen att bli både tonsatt och publicerad genom att skriva en skildring på högst 101 ord om/till sin stad.

 

Rullande serieturnén 2016 besöker följande städer:

Sundsvall 26 augusti (Esplanaden) 

Umeå 27 augusti (Vasaplan) 

Örebro 3 september (Järntorget)

Vällingby 10 september (Vällingbytorg) 

Programmet med workshops i rap och serieteckning sker löpande 

12.00 – 17.00 på varje ort. Artistuppträdanden ca 14.00.