Vi stöttar pressfriheten

De senaste tre åren uppskattas att cirka 3290 journalister i Sverige fått ta emot allvarliga hot. Den här veckan står vi upp för pressfriheten. 

I Sverige sitter inga journalister fängslade. Men det betyder inte att friheten är oinskränkt. De senaste tre åren uppskattas att cirka 3290 journalister fått ta emot allvarliga hot*. Över telefon, i mejlen, på sms eller i direkt konfrontation.

Det är inte bara ett högt pris att betala för att granska, rapportera och belysa, utan också ett allvarligt hot mot demokratin och det fria ordet. Idag på Pressfrihetens dag står vi upp för pressfriheten i Sverige. För rätten till och vikten av yttrandefrihet och fri granskande journalistik.

Pressbyrån har alltid värnat om pressfrihet och det fria ordet. Sedan starten 1906 har vi spelat en viktig roll för spridandet av nyhetstidningar och det skrivna ordet i Sverige och gör så än idag.  Varje år uppmärksammar vi Pressfrihetens dag genom att lyfta värdet av pressfrihet för ett demokratiskt samhälle samt belysa situationen både i Sverige och runt om i världen.

*Enligt en omfattande studie vid Lunds universitet och Halmstads högskola, där enkät skickats ut till 10 000 medlemmar i Svenska Journalistförbundet.

Pressbyrån firar Pressfrihetens dag med halva priset på alla magasin den 3:e maj

Dessutom erbjuder vi under dagen halva priset på tidningar och magasin i samtliga butiker och online i tidningsbutiken och välj bland 2500 titlar.

Delar av intäkterna går till Reportrar utan gränsers arbete för fri och oberoende press runtom i världen. Läs mer om det viktiga arbetet för pressfrihet på reportrarutangranser.se.

Vill du ytterligare göra en insats för pressfriheten? Stöd Reportrar utan gränsers verksamhet med ett bidrag, varje krona gör skillnad. Swish: 123 900 44 90.